Po niekoľkomesačnom snažení a v spolupráci s miestnymi poľnohospodármi sa podarilo spoločnosti Kofola získať pre Rajeckú dolinu certifikáciu BIO lokality na voľný zber bylín. Česko-slovenská rodinná firma na výrobu nealko nápojov tak ide za svojím dlhodobým cieľom – zabezpečiť ochranu podzemných zdrojov vody, mať pod kontrolou kvalitu vstupných surovín a prispieť k zveľadeniu unikátneho ekosystému Rajeckej doliny.
Rešpekt k prírode nie je pre Kofolu žiadnou novinkou. Od roku 2010 sa jeden z najúspešnejších výrobcov nealko nápojov u nás intenzívne zaoberá veľkými témami, ako sú ochrana vody, minimalizácia odpadov či uhlíková neutralita
„Naše podnikanie je úplne závislé od kvalitných vodných zdrojov. Aktívne ich preto chránime pred znečistením. Usilujeme sa o uchovanie vody v prírode, aby sme predchádzali suchám a vytrvalo znižujeme aj množstvo vody potrebnej na liter vyrobeného nápoja. Špeciálnu starostlivosť venujeme zdrojom našich pramenitých a minerálnych vôd,“ hovorí Jannis Samaras, generálny riaditeľ Kofoly ČeskoSlovensko.
V Rajeckej doline, ktorá je zdrojom pramenitej vody Rajec, nadviazala Kofola v roku 2019 užšiu spoluprácu s miestnymi poľnohospodármi a v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti LEROS, tradičného výrobcu LÉčivých ROstlin a producenta bylinných zmesí a čajov, ktorý tiež patrí do skupiny Kofola, sa začala usilovať o BIO certifikáciu celej oblasti. „Zmyslom tejto iniciatívy nebola iba ochrana vodného zdroja, ale aj unikátneho rajeckého ekosystému a jeho biodiverzity. V Rajeckej doline pestujeme vlastné bylinky pre výrobu našich nápojov a chováme včely, ktoré pomáhajú harmonizovať prírodu,“ prezrádza Jannis Samaras.
Kofola, resp. jej odborná bylinková divízia LEROS, získala certifikáciu mnohohektárového pásma Rajeckej doliny ako BIO lokality pre voľný zber celkovo 39 druhov bylín od spoločnosti Naturalis SK (zoznam BIO bylín nájdete v osvedčení na http://www.naturalis-certo.sk/certificates, č. certifikácie 151/2020). Certifikované sú oblasti zahŕňajúce obce Čičmany, Kláštor pod Znievom, Valaská Belá, Fačkov, Vrícko a Rajecká Lesná, kde sa aj miestni poľnohospodári zaviazali, že tu nebudú používať syntetické pesticídy alebo hnojivá.
„Baví nás neustále hľadať nové cesty, ako vytvárať zdravé nápoje a podnikať v symbióze s prírodou. Nesnažíme sa preto o jednorazové projekty,“ popisuje Jannis Samaras. „Mojím veľkým cieľom je dostať udržateľné uvažovanie do každodenného chodu firmy, do každého jednotlivého rozhodnutia – od obmedzenia jednorazových mliečok do kávy po ochranu vodných zdrojov. Iba tak zabezpečíme, aby sme v Kofole mohli byť trvalo hrdí na veci, ktoré robíme,“ dodáva generálny riaditeľ Kofoly ČeskoSlovensko.